Aan het werk met multiplex

De huizenbouwers en (hobby-) timmermannen zullen er vast wel eens van gehoord hebben, maar voor iedereen die dit niet is, kan ‘multiplex’ een onbekend begrip zijn. Het is goed te gebruiken voor verschillende dingen in het interieur, dus het leek handig om er wat informatie over op te schrijven in deze blog.

Wat is multiplex?

Multiplex, of multiplex interieur zoals het ook wel genoemd wordt, is een bouwmateriaal. Het is opgebouwd uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruislings op elkaar worden gelegd. Houtfineerlagen is een laagje echt hout, neergelegd op plaatmateriaal. Zo is het vrijwel niet van echt hout te onderscheiden. Uit zichzelf is multiplex al vrij sterk, maar doordat het kruislings op elkaar wordt gelegd, worden de multiplex platen nog sterker. Het interieur gedeelte in de naam ‘multiplex interieur’ laat weten dat het materiaal zeker goed binnen te gebruiken is.

Waarom wordt het voor gebruikt?

Multiplex kan voor veel verschillende dingen binnenshuis worden gebruikt. Het leent zich goed voor aftimmerwerk, meubels, als verpakkingsmateriaal, vloeren, dakconstructies, trappen en knieschotten. Knieschotten zijn staande wanden die evenwijdig geplaatst worden tussen een vloer en een schuin dak, waarachter extra opbergruimte gemaakt kan worden. Kortom, het heeft zeker veel verschillende functies, al wordt het wel aanbevolen om multiplex in droge ruimtes te gebruiken. Badkamers zijn dus niet zo handig.

Multiplex kan overigens wel buitenshuis worden gebruikt. Daarvoor moet het materiaal wel eerst behandeld worden met een waterdichte (verf)laag, waarmee alle randen en zaagsneden mee geverfd worden. Dit zorgt ervoor dat multiplex waterdicht wordt, waardoor het beter buiten zal werken.

De voordelen

Eén voordeel is eigenlijk al genoemd: multiplex kan voor erg veel dingen gebruikt worden. De bovenstaande lijst zijn niet eens alle toepassingen! Het is dus zeker veelzijdig materiaal. Daarnaast is multiplex erg licht van gewicht en het is makkelijk te verzagen, zodat het beter gebruikt kan worden voor welke toepassing dan ook. Het heeft een gladde oppervlakte, waardoor het makkelijk te behandelen is. Als laatst is het toch wel duurzaam en erg onderhoudsvriendelijk. Het hoeft dus niet zo vaak bijgewerkt te worden.

De soorten

Dan bestaan er nog verschillende soorten multiplex. Deze soorten heb net verschillende functies en kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld berken platen, die rustig van kleur zijn en makkelijk gezaagd kunnen worden. Buigtriplex kan goed worden gebruikt om gebogen constructies te maken en pontprime wordt vaak toegepast bij het maken van meubels, standbouw en caravanbouw. Dit zijn maar een paar voorbeelden!

Dus waar wacht je nog op? Ga aan het werk met multiplex!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *