Alles wat je moet weten van schakelaars

De schakelinstallaties zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Het wordt zowel in de laag- als hoogspanning van de transformator geplaatst. Het wordt gebruikt voor het spanningsloos maken van de apparatuur voor onderhoud en testen om het defect te verhelpen. Elke keer dat er een defect of storing (bijvoorbeeld kortsluiting) optreedt aan het voedingssysteem, loopt er een zware stroom door de elektrische apparatuur, enorme schade aan het apparaat en een onderbreking van de stroomtoevoer naar de gebruiker. Bij standaardbedrijf kan met schakelinstallaties worden overgeschakeld naar verdelers, transmissielijnen, generatoren en andere elektrisch aangedreven apparatuur.

Hoe werkt schakelinstallatie?

Het geautomatiseerde beveiligingsschakelapparaat omvat voornamelijk de stroomonderbreker en het relais. Het relais treedt in werking wanneer er een fout optreedt, en het sluit meestal het uitschakelcircuit waardoor de defecte lijn automatisch wordt losgekoppeld. Daarna voert het operatieve en gezonde gedeelte de normale en vereiste voedingsbelasting uit. En daarom is er geen schade aan apparatuur en geen onderbreking van de toevoer. Hoewel er zich een storing of defect in het voedingssysteem voordoet, zijn alle elektrische apparaten kwetsbaar voor een zware stroom, wat betekent dat het apparaat beschadigd kan raken en de voeding ook wordt onderbroken. Busch-jeager schakelaars hebben dat minder.

Soorten schakelinstallaties

  • HV: hoogspanningsschakelaars

Het voedingssysteem regelt de spanning van meer dan 36KV, ook wel hoogspanning genoemd. Omdat de spanning meestal hoog is, is de boog die tijdens de overgang wordt gegenereerd, ook hoog. Daarom wordt extra zorg besteed aan de fabricage van hoogspanningsschakelaars. Een hoogspanningsstroomonderbreker is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van HV-schakelapparatuur, daarom moet een hoogspanningsstroomonderbreker specifieke kenmerken hebben voor een betrouwbare en veilige werking.

  • LV: Laagspanningsschakelaars

In de meeste gevallen wordt schakelapparatuur met een vermogen tot 1 KV meestal laagspanningsschakelaars genoemd. De term LV-schakelapparatuur bestaat uit laagspanningsschakelaars, aardlekschakelaar, HRC-zekeringen, elektrische isolatoren voor ontlasting, stroomonderbrekers met gegoten behuizing (MCCB) en miniatuurstroomonderbrekers (MCB).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *