Chaos: tips voor een georganiseerder leven

Ben jij ook zo’n chaoot? Veel mensen hebben moeite met hun leven georganiseerd houden, maar dat is helemaal niet erg. Het kan wel heel vervelend zijn als je continu van alles vergeet of kwijtraakt. En dan kan je zeggen: “ik ben gewoon zo”, maar dat is helemaal niet waar. Ja, je bent zo, maar je kan er ook wat aan doen! Met een paar tips kan je zorgen dat je meer overzicht krijgt en georganiseerder wordt. 

Planning en lijstjes

Het klinkt misschien suf, maar dat is het niet. Maak een to do lijst, waar je gewoon alles op zet wat je nog moet doen. Maakt niet uit hoe groot of klein de taak is. Zo heb je duidelijk op een rijtje wat je nog moet doen. Dat is de eerste stap. Vervolgens kan je data koppelen aan de verschillende taken. Gebruik een agenda! Zet daar niet alleen je afspraken, maar ook je zelfbedachte deadlines in. Zo vergeet je ze niet zomaar. Om dit te laten werken, moet je elke dag checken wat er op je lijstje staat en wanneer dat af moet. Zo ben je ten alle tijden op de hoogte van de taken die je die dag moet uitvoeren en wat de deadlines zijn. Plan dus een vast moment op de dag waarop je je planning even checkt. 

Houd je pasjes en sleutels bijeen

Een veel voorkomende fout is dat mensen hun sleutels en pasjes makkelijk verliezen. Dit overkomt iedereen wel eens. Je bent dus niet de enige die dit overkomt. Wat je in ieder geval moet doen, is zo veel mogelijk spullen op dezelfde plek verzamelen. Zorg er daarom voor dat je al je pasjes in een Pasjeshouder of in een Portemonnee verzameld. Zo zorg je ervoor dat alle spullen op dezelfde plek blijven. Zorg er ook voor dat al je spullen thuis op dezelfde plek opgeborgen kunnen worden. Dus maak een plek thuis, een laatje of een haakje bij de deur, waar je altijd je sleutels en je portemonnee en pasjeshouder neerlegt. Of stop altijd alles in dezelfde jaszak of in hetzelfde tasje. Zodat je niet elke keer jezelf hoeft af te vragen waar je nu weer je spullen hebt gelaten. 

Opruimen

Rommel in je huis draagt bij aan de chaos in je hoofd, vind je niet? Veel mensen zeggen een mentaal opgeruimd gevoel te hebben als ze hun huis hebben opgeruimd. Door alles op de juiste plek te zetten en troep weg te gooien, verminder je deze prikkels. Daarbij is het ook gewoon fijn om te weten waar alles ligt, wanneer je het nodig hebt. Maak dus vaste plekken voor bepaalde spullen. Deel je laatjes en kasten in. Dat hoeft niet super gedetailleerd, maar wel met een klein beetje logica. Heb je al deze zaken op orde, dan ervaar je meer rust in je hoofd en kunnen mensen beter op jou rekenen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *