De Britse stijl versus de Amerikaanse stijl

De vele subtiele maar belangrijke verschillen tussen Amerikaans en Brits/Engels kunnen tot verwarring leiden. Laten we dieper ingaan op wat hen onderscheidt vanuit het oogpunt van modetaal.

Wat is een regenlaars?

Wat je in de Verenigde Staten regenlaarzen noemt, noemen ze in Verenigd Koninkrijk een welly of zelfs de volledige titel: Wellington-laars. Het verschil houdt daarop, want zowel Brits als de VS kunnen genieten van de prachtige prints die worden aangeboden in de daems regenlaarzen of welly-producten.

De waterdichte laars werd gepopulariseerd door de Britse oorlogsheld en politicus Arthur Wellesley, de 1e hertog van Wellington. Wellington was een titaan van het 19e-eeuwse Groot-Brittannië die Napoleon versloeg in de Slag bij Waterloo in 1815 en tweemaal premier was. Wellington, een beroemde innovator, vroeg zijn schoenmaker in Londen om de leren laars op knielengte aan te passen door de bekleding te verwijderen, deze in te korten tot halverwege de kuit en deze strakker om het been te knippen. Het duurzame ontwerp was perfect om mee te rijden en maakte al snel indruk bij de Britse hogere en middenklasse die de razend populaire publieke figuur wilden evenaren. Jaren later werd de naam Wellington toegepast op rubberen waterdichte laarzen die in natte en modderige omstandigheden werden gebruikt, vooral op boerderijen en op het platteland.

Hoe je ze ook noemt, de laarzen zijn geëvolueerd van puur gebruiksvoorwerpen die alleen verkrijgbaar zijn in saaie kleuren tot het opvallende schoeisel waar iedereen van geniet, van stijlbewuste stadsbewoners tot bewoners van afgelegen landgoederen. We zijn beroemd geworden door onze felgekleurde en bedrukte dames regenlaarzen. Onze steeds groter wordende collectie bevat opvallende patronen, prachtige bloemen- en dierenprints, waaronder schattige bijen en speelse honden. Deze dames regenlaarzen voor de enkels hebben alle kenmerken van hun grotere neef, maar dan in een handige korte enkelstijl. Ze zijn ontworpen om aan en uit te trekken, ze zijn waterdicht, hebben een waterafstotende zool voor betere grip en hebben een uitneembare binnenzool van imitatiebont om je voeten warm te houden.

De regenlaars of welly heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Het begon als een aangepaste rijlaars voor een van de beroemdste militaire leiders in de geschiedenis, werd toen een essentieel hulpmiddel voor arbeiders in natte, modderige en moeilijke omstandigheden, voordat het uitgroeide tot een handig maar stijlvol alledaags item voor alle wandelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *