Een pallet versturen

Een antieke kast, een motorblok of 40 dozen wijn. Allemaal geen pakketformaatjes die je naar het postkantoor brengt voor een zending met een bedrijf als PostNL. Maar het kan natuurlijk goed dat het nodig is om iets van grotere omvang of gewicht de wijde wereld in te sturen. Hoe gaat dit dan in z’n werk?

Voor de uitleg van deze manier van zenden nemen we een standaard pallet als formaat. Dit is 120x100x200 cm. Deze standaard is met de Europese landen bepaalt, om hiermee verschillen te voorkomen en transport tussen landen makkelijker te maken. Het gewicht zetten we op maximaal 700 kilo. Veel pallets en transportbedrijven hebben dit als standaard maximum.

Kosten

Pallets verzenden is uiteraard wel wat duurder dan het verzenden van een normaal pakket. Uiteraard is de belangrijkste factor de afstand. Voor een pallet naar België kan je onder de €60 klaar zijn, maar denk je aan een verre bestemming zoals Australië, dan gaat het al zeker richting de €800. Houd dus rekening met de afstand maar ook met kosten als invoerrechten en douane.

Indeling pallet

Het is van groot belang voor de veiligheid van ieder die in aanraking komt met de pallet, dat deze op de juiste manier wordt ingedeeld. Denk hierbij aan het bouwen van een huis. De bakstenen hiervoor worden op logische wijze gestapeld om het zo stevig mogelijk te maken. Mocht het zo zijn dat de pakketten die op de pallet komen van licht gewicht zijn, dan kan je deze vastzetten met stevige duct tape of spanbanden.

Daarnaast mag er niks uitsteken. Dit zou de andere pallets belemmeren. Sterker nog, dan is het zeer waarschijnlijk dat de pallet niet wordt geaccepteerd voor transport. Ook moet de pallet stapelbaar zijn, zodat deze in de vrachtwagen of zeecontainer op elkaar geplaatst kunnen worden. Dat betekent dus dat de pallet aan de bovenkant ook afgevlakt moet zijn. Is dit niet het geval dan betekent dit dat de kosten hoger zullen worden. De pallet kan dan wel alsnog mee met het transport.

Verzendlabel

Bij ontvangst van een verzendlabel dient deze op een logische plek bevestigt te worden. Maak het label op een zichtbare plek aan de buitenkant vast met nietjes, lijm of tape. Stop daarnaast ook een kopie binnen in de verpakking, voor het geval dat het label toch onleesbaar wordt. Zorg dat dit de enige barcode is die zich op de verpakking bevindt, om verwarring te voorkomen.

Let dus goed op al deze bovenstaande punten bij het proces van het pallets versturen. Zorg dat de eerste poging een schot in de roos is zodat er onderweg niks mis zal gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *