Kraamzorg ten tijde van crisis

In Nederland heeft elke vrouw recht op kraamzorg, wat de situatie ook is. Ook in tijde van de huidige crisis, waarbij contacten zoveel mogelijk beperkt moeten worden, gaat de kraamzorg gewoon door. Kraamzorg houdt in dat er een kraamverzorger tijdens de kraamweek, dus de eerste week na de bevalling, meestal gedurende zeven dagen bij je thuis komt om de pasgeboren baby en de moeder in de gaten te houden. Heb je kraamzorg nodig in Limburg, Groningen, of Zeeland? Dat maakt niet uit. Voor iedereen komt de kraamzorg er anders uit te zien. Dat de kraamzorg ten tijde van corona er iets anders uit ziet, wordt in dit artikel beschreven.

Geldende regels voor iedereen

In de huidige samenleving gelden enkele basisregels waar iedereen zich aan dient te houden. Voor kraamverzorgers is dit niet anders, zij zullen deze regels ook zoveel mogelijk in acht nemen. Het gaat hierbij om de regel anderhalve meter afstand houden. De kraamverzorger zal dit zoveel mogelijk doen, tenzij er directe zorg verleend moet worden. Daarnaast zal de kraamverzorger met enige regelmaat zijn of haar handen wassen en desinfecteren, nog vaker dan dat dat normaal zou gebeuren. Intakegesprekken zullen zoveel mogelijk via online kanalen gehouden worden. Als de kraamverzorger last heeft van corona gerelateerde klachten, zal er een andere verzorger gestuurd worden. Daarnaast geldt dat als een gezinslid van het gezin dat verzorgd wordt klachten heeft, dit ook altijd gemeld dient te worden.

Kraambezoek

Ten tijde van deze pandemie geldt het advies om zo min mogelijk bezoekers bij je thuis te krijgen. Het advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen. Medisch personeel is hiervan uitgezonderd. Wel vragen kraambureaus om het bezoek ten tijde van de kraamzorg niet toe te laten. Nadat de kraamverzorger weg is, mag er wel bezoek langskomen volgens de voorgeschreven adviezen, dus niet meer dan één persoon per dag. Dit alles wordt gedaan om de veiligheid van zowel moeder, baby als de kraamverzorger te waarborgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *