Twee plantaardige oliën en hun gebruik

Plantaardige oliën zijn vloeibare vetten en er bestaan wel meer dan veertig soorten planten, vruchten en noten waar je olie uit kunt winnen. Deze worden voor talloze doeleinden gebruikt en zijn eigenlijk onmisbaar in onze dagelijkse consumptie. Maar soms is het toch een beetje verwarrend waar bepaalde oliën nou vandaan komen, waar ze in precies in zijn verwerkt, en waar je op zou kunnen letten bij de aanschaf ervan. In deze blog wil ik daarom graag even stilstaan bij de verschillen tussen twee veelgebruikte plantaardige oliën, namelijk olijfolie en palmolie.

Olijfolie

Om te beginnen dan maar de olijfolie. Dit moet toch wel een olie zijn die de meeste mensen wel eens in huis hebben om bijvoorbeeld mee te koken of koud te gebruiken in gerechten. Olijfolie wordt gemaakt van zowel de pitten als het vruchtvlees van olijven. De olijven groeien aan olijfbomen en zijn vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied. De olijfolie die hier in Nederland veel gebruikt is komt meestal uit landen zoals Spanje en Griekenland.

In olijfolie heb je weer verschillende soorten zoals extra vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie. Dit wil eigenlijk alleen maar aangeven wat de zuivering is geweest van de olie. Vierge geeft aan dat de olijfolie koud geperst is en er geen hitte bij is gekomen en dit zegt weer wat over de zuurgraad van de olie. Wanneer deze zuurgraad zeer laag ligt dan is het een extra vierge olie.

Olijfolie heeft verschillende smaken en kan ook in kwaliteit verschillen. Zo kun je een olijfolie hebben die nootachtig smaakt en fruitig afhankelijk van de afkomst en het verwerkingsproces. De olijfolie is vooral geschikt voor het koken en bevat onverzadigde vetten die er om bekend staan een positief effect te hebben op je gezondheid.

Palm olie

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar de grote vraag ‘what is palm oil?’ blijft soms ergens in het midden. Palmolie komt uit de vrucht van de oliepalm welke wordt gecultiveerd in landen zoals Indonesië en Maleisië.  De vruchten groeien het hele jaar door aan de palm en worden dan ook continue geoogst. Deze vruchten worden geperst waardoor de olie vrijkomt. Hierna kan de olie gezuiverd worden tot een bruikbare olie voor verschillende doeleinden.

Een verschil met olijfolie is dan palmolie vooral kan worden verwerkt in de producten die we consumeren. Hierbij kun je denken aan chocola en boter, maar ook aan cosmetica producten zoals shampoos. Vanwege de specifieke samenstelling kan er aan de vereisten van sommige voedingsmiddel worden voldaan.  In vergelijking met andere oliën heeft palmolie een gemiddeld gehalte aan verzadigde vetten en bij deze vetten is het verstandig te kijken naar de aanbevolen consumptie hoeveelheden. Via EPOA lees je alles over palmolie en waar je precies op kunt letten bij het gebruik ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *