Wat is het verschil tussen een professionele portofoon en een walkie talkie?

Online zijn er tegenwoordig veel verschillende ‘walkie talkies’ of wel portofoons te koop. Echter zijn sommige bedoelt voor recreatief en andere voor professioneel gebruik. Voor professioneel gebruik kun je denken aan mensen in een winkel (retail), motorinstructeurs, politie, brandweer, de douane en beveiliging. Ga zo maar door. Portofoons zorgen voor deze partijen voor een veilige en zekere verbinding met elkaar.

Wat is een walkie talkie?

In de basis is een walkie talkie ook een portofoon. Alleen wordt deze term vrijwel alleen gebruikt voor een recreatief gebruik. Of privé gebruik. De Engelse term verklapt eigenlijk wel waarvoor mensen deze portofoons in beginsel voor gebruikten. Namelijk om tijdens het lopen (walken) te praten (talken). Grappig wel hoe zo bekende termen ontstaan.

Wanneer is een portofoon professioneel?

Neem nu de Motorola SL 1600, een veel verkochte portofoon. Hoe komt het nu dat deze portofoon wordt gezien als professioneel en niet als walkie talkie. Dit komt door het verzendvermogen. Ook wel het zendvermogen genoemd in vaktaal. Doordat dit type een erg groot bereik heeft moet je hier een vergunning voor hebben. Niet zo gek want je kunt erg veel verstoren als je dit gebruikt zonder dat je weet wat je aan het doen bent. Denk bijvoorbeeld aan het verstoren van het luchtverkeer, vrachtverkeer of andere belangrijke communicatie. Communicatie van de politie, brandweer of ambulances. Tegenwoordig zijn er echter veel vergunningsvrije portofoons op de markt die ook een degelijk bereik hebben en een goede case. Zo zie je dat walkie talkies veel worden gebruikt op bijvoorbeeld de wintersport. Leuk om met elkaar in contact te zijn als je in de skilift zit of als je toevallig een afslag bent gemist en elkaar kwijt bent. Zo kun je elkaar contacten en elkaar toch weer gemakkelijk terug te vinden. Het mobiele netwerk is namelijk in de bergen niet altijd goed. En je weet het. Portofoons leveren altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *