Wat te doen met wagonplanken?

Waarschijnlijk kent niet iedereen het begrip wagonplanken. Een wagonplank is eigenlijk letterlijk wat het woord zegt. Het is afkomstig van oude treinen uit bijvoorbeeld Frankrijk. De wagonplanken zaten verwerkt in de vloer van oude treinen. Nadat deze treinen niet meer gebruikt werden, werden de planken uit de wagons gehaald, bewerkt, en voor andere doeleinden gebruikt. Wagonplanken zijn stevig en hebben een robuuste en authentieke uitstraling. Waar kan je heden ten dage de wagonplanken voor gebruiken?

Meubels

Nadat de planken bewerkt zijn, kan je ze in verschillende meubelstukken verwerken. De planken worden zo geschuurd dat ze nog wel de robuuste en krachtige uitstraling hebben, maar ze zijn wel glad van oppervlak. Wagonplanken kan je verwerken in bijvoorbeeld een eettafel. Een eettafel is vaak een groot meubelstuk waar deze planken goed tot zijn recht komen. Als je het vervolgens combineert met zwart staal, krijgt het ook nog een industriële uitstraling. Naast het maken van een eettafel kan je de wagonplanken natuurlijk ook goed gebruiken voor het maken van een kast of dressoir. Vooral als je ook de eettafel van hetzelfde hout laat maken, past het mooi bij elkaar en vormen je meubels een mooi geheel samen. 

Vloer

Wagonplanken dienden in eerste instantie natuurlijk als vloer in een treinwagon. Ze kunnen dus flink wat gewicht verdragen. Daardoor zullen ze ook uitermate geschikt zijn om als vloer te leggen, mits ze goed bewerkt zijn. Je woonkamer krijgt daardoor een hele krachtige uitstraling.

Trap

Wat ook een erg mooi effect geeft, vooral bij een open trap, is de wagonplanken gebruiken als traptrede. Hiervoor hoeven ze niet perfect glad geschuurd te worden, het is juist wel mooi als het nog wat robuuster oogt. Op die manier ben je uniek, want je ziet het niet heel vaak. 

Zoals je ziet zijn wagonplanken dus veelvuldig in te zetten, op allerlei verschillende manieren. Op internet zijn nog veel meer verschillende manieren te vinden. Kijk vooral wat jij mooi vindt en op die manier creëer je je eigen unieke inrichting in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *