Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Wanneer je een huis wil gaan kopen, is het inschakelen van een aankoopmakelaar niet per se noodzakelijk. Uiteraard betaal je voor zijn diensten, en die zijn niet goedkoop. Het kan je dus veel geld schelen als je besluit om geen aankoopmakelaar in te schakelen. Toch kent een aankoopmakelaar ook veel voordelen, waardoor het wel interessant is om hem in  te schakelen. 

Inzicht in de markt

Als je in een specifiek gebied naar een huis zoekt, bijvoorbeeld in Amsterdam, heeft een aankoopmakelaar veel kennis van de markt. Als je dan een Amsterdamse makelaar inschakelt, weet hij vaak welke huizen er in de verkoop komen, nog voordat deze op Funda komen. Omdat de meeste mensen naar huizen zoeken via Funda, is dit dus een groot voordeel.

Onderhandelen

Wanneer je je droomhuis gevonden hebt, zal er onderhandeld moeten worden over de prijs. In principe mag je dit gewoon zelf doen. Weet je nou van jezelf dat je absoluut geen goede onderhandelaar bent, dan is het misschien verstandiger om dit door een ander te laten doen. Dit mag een vriend of familielid zijn, maar zou dus ook de aankoopmakelaar kunnen zijn. Een aankoopmakelaar kan enigszins inschatten op welke waarde een huis getaxeerd zal worden, waardoor hij je ook advies kan geven over het bod dat je uit zou kunnen brengen. 

Bouwkundig inzicht

Laten we voorop stellen dat een makelaar geen expert is wat betreft het bouwkundige inzicht. Maar aangezien hij vele huizen bezichtigt, weet hij er wel het een en ander vanaf. Als je van jezelf weet dat je absoluut geen enkele bouwkundige kennis hebt, is het wellicht verstandig om de aankoopmakelaar mee te nemen bij een bezichtiging. Vaak ziet hij grote problemen, zoals bijvoorbeeld rotte kozijnen, eerder dan dat jij ze ziet. Dat kan een grote reden zijn om een huis uiteindelijk wel of niet te willen kopen. Als je daar pas achter komt bij het opstellen van een bouwkundig rapport, is de keuze om van een huis af te zien al veel moeilijker. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *